BARISTA TIPS & TRICKS

10 January 2024

Aankoop hulp voor een volautomaat espressomachine

Ben je opzoek naar een goede betaalbare espressomachine, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dit artikel gaat je helpen met het vinden van een espressomachine die helemaal voldoet aan al jouw koffie wensen. Eerst leggen we uit wat het verschil is tussen een volautomaat en een halfautomaat espressomachine. Daarna gaan we uitzoeken welke type koffie jij het liefste drinkt en hoeveel tijd je daarin aan wilt besteden. Uiteindelijk geven we van beide type espressomachine per prijsklasse aan welke momenteel de beste keuze op de markt is. Zo kun jij aan het einde van dit artikel zelf bepalen welke espressomachine voor jou het meest geschikt is.

 

Verschil tussen een volautomaat en een halfautomaat?

Met een volautomaat espressomachine, eigenlijk een koffiemachine, kun je bijna alle soorten koffiedranken met één druk op de knop zetten. Je hoeft dus niet zelf koffie te malen of melk op te schuimen. In een volautomaat espressomachine zit ook een geïntegreerde koffiemaler, dus deze hoef je niet meer apart erbij te kopen.

Een halfautomaat is een echte espressomachine, zoals je vaak ziet in een koffiebar. Hierbij heb je zelf in de hand hoe je de espresso maakt en je kunt hiermee ook zelf melk opschuimen. Bij zo’n espressomachine heb je meestal wel een aparte koffiemolen nodig. Als je voorgemalen koffie in zo’n type espressomachine stopt krijg je gegarandeerd geen lekkere koffie. Deze techniek vereist ook wat oefening, maar uiteindelijk krijg je hiermee het meest ambachtelijke resultaat. 

Wat zijn jouw koffie wensen?

Iedereen heeft zo zijn eigen wensen als het gaat om zijn favoriete bakkie koffie. Sommigen drinken het liefst de hele dag door espresso’s, anderen beginnen de dag liever met een cappuccino. Of sommigen drinken het liefst gewoon zwarte koffie.

Hoe vaak je koffie drinkt en hoeveel tijd je hieraan wilt besteden heeft ook invloed op je keuze. Drink je veel koffie en wil je eigenlijk dat deze met één druk op de knop wordt gezet? Of vind je het juist heel leuk om meer tijd te besteden aan het maken van je dagelijkse kopje koffie?

Uiteindelijk is de prijs van je nieuwe espressomachine ook niet geheel onbelangrijk. Voor elk budget is er wel een espressomachine te koop, maar ze zijn niet allemaal het geld waard. Daar hebben wij later in dit artikel voor jouw een mooie selectie gemaakt.

Welk type koffie drink je het liefst?

Ben jij een echte zwarte koffie drinker? Voor de ene is dat een sterkere zwarte koffie, zoals een espresso of een americano. Voor de ander is dat een zachte ‘gewone’ zwarte koffie, zoals een lungo.

Drink jij je koffie liever met melk, zoals een gewone koffie met een scheutje melk of een koffie verkeerd? Of drink jij thuis het liefst dezelfde koffie als in je favoriete koffiebar? Zoals bijvoorbeeld een latte/espresso macchiato, een cortado, een cappuccino of een latte (en het liefst ook nog met latte art).

Met beide type espressomachine kun je in principe al deze koffiedrankjes maken. Wil je net zo lekkere koffie drinken als in je favoriete koffiebar? En ben je bereid hier wat tijd en liefde in te investeren? Dan raad ik je aan om te kiezen voor een halfautomaat espressomachine.

Hoeveel tijd wil jij besteden aan het maken van koffie?

Wil je snel koffie kunnen zetten en ben je vooral een ‘gewone’ koffie drinker? Of drink je heel veel koffie en wil je er niet veel tijd aan kwijt zijn? Dan is de volautomaat espressomachine voor jou de beste keus. Je hoeft voor een latte niet apart te malen, zelf een espresso te zetten en melk op te schuimen. Dit doet deze koffiemachine allemaal voor jou. Met één druk op de knop lekker makkelijk en snel koffie zetten dus.

Ben jij een echte espresso of latte drinker en vind je het leuk om bijvoorbeeld latte art te kunnen maken? Dan is een halfautomaat espressomachine voor jou de beste keus. Hiermee krijg je koffiebar kwaliteit espresso en kun je ook zelf micro schuim maken voor je cappuccino of latte.  Je bent natuurlijk wel net even iets langer bezig met het maken van je koffie, zeker in het begin. Heb je eenmaal de barista routine te pakken, dan scheelt het niet veel tijd en drink je altijd goede koffie.

 

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET KOPEN VAN EEN VOLAUTOMAAT ESPRESSOMACHINE?

Kies je voor een volautomaat espressomachine dan zijn er een aantal punten belangrijk voor het maken van de juiste keuze. Uiteraard moet deze de koffiedrankjes kunnen maken die jij het liefste drinkt, maar ze moeten wel ook echt lekker zijn. Er zijn daarom een aantal aspecten waar je rekening mee kunt houden, die invloed hebben op de koffie smaak.

Als je gaat zoeken op internet dan zie je waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Er zijn zo veel soorten volautomaat koffiemachines in allerlei verschillende prijsklassen. Het verschil zit hem vooral in de kwaliteit van de gebruikte materialen en de extra functies. Wil je zeker zijn dat je geen miskoop doet? Zorg dan dat je nieuwe koffiemachine in ieder geval voldoet aan onderstaande kenmerken.

Apart koffiebonen reservoir

Koffie gemaakt van vers gemalen verse koffiebonen is echt veel lekkerder. De smaak van voorgemalen koffiebonen is heel vlak, bonen verliezen namelijk al heel snel veel smaken na het malen. Je wilt daarom ook het liefst een koffiemachine die pas de bonen uit het reservoir gaat malen op het moment dat de koffie gezet wordt en dat de maling direct in de zetgroep komt.

De grote van het reservoir is minder belangrijk, als je niet heel veel koffie drinkt. Verse koffiebonen kun je namelijk beter niet langer dan een dag in het reservoir laten zitten, hierdoor worden ze namelijk veel sneller oud en dat proef je helaas echt terug in je bakje koffie. Je kunt dus het beste pas de koffiebonen in het reservoir doen op het moment dat je koffie gaat zetten en liever dus niet meer dan je nodig hebt voor het aantal kopjes wat je die dag gaat drinken.

Keramische of conische metalen maalschijven

Een koffiemachine met geïntrigeerde koffiemaler kan het beste keramische maalschijven hebben, want deze kunnen niet heet worden tijdens het malen, waardoor je bonen dus ook geen verbrande bittere smaak kunnen krijgen. Er zijn ook veel koffiemachines met metalen maalschijven, deze zijn duurzamer en gaan langer mee. Echter metaal kan bij wrijving wel heet worden, maar als deze maalschijven een conische vorm hebben gebeurt dit wel veel minder snel. Kies dus voor een koffiemachine met keramische of conische metalen maalschijven, dat geeft echt een betere koffie smaak.

Een automatische melkschuim functie

Hiermee kun je heel gemakkelijk en zonder gedoe een latte macchiato of cappuccino maken. Er bestaan ook volautomaten met een soort stoompijpje, maar de druk hiervan is meestal niet goed genoeg om op te kunnen opschuimen. Ik zou adviseren om dan te kiezen voor een volautomaat met een goed melkschuim systeem.

Soms heb je een functie dat je apart melk kunt opschuimen, wat heel handig is voor bijvoorbeeld warme chocolade melk. Ook wordt er soms mee geadverteerd dat je op deze manier dus ook de mogelijkheid hebt om latte art te maken, echter is het melkschuim uit een volautomaat vaak niet fijn (micro) genoeg om er werkelijk latte art figuurtjes mee te kunnen schenken. Wil je echt lekker microschuim en latte art leren maken, dan kun je beter een halfautomaat espressomachine met een goed stoompijpje kiezen.

Voorgeprogrammeerde koffiedranken

Deze zijn zo ingesteld dat je altijd de juiste verhouding koffie en melk krijgt. Er zijn ook koffiemachines waar je de temperatuur, maalgraad, hoeveelheid water en melk in kunt stellen. Dat geeft je extra flexibiliteit, maar maakt het het maken van een lekker bakje koffie ook ingewikkelder. Hoe ingewikkelder hoe groter de kans dat jij er geen goede koffie mee kunt zetten. Wil je toch die flexibiliteit, dan kun je beter kiezen voor een halfautomaat espressomachine waarbij je al deze factoren helemaal zelf in de hand hebt, maar dan zul je er ook iets meer tijd in moeten investeren.

Een ingebouwde (of losse) waterfilter

Dit zorgt ervoor dat je koffiemachine langer meegaat, maar het verbetert ook de smaak van je koffie. Koffie bestaat namelijk voor 98,5% uit water, dus dat heeft een grote invloed op de smaak. De hardheid van het water heeft bijvoorbeeld invloed op de smaak van je koffie, te hard water versterkt bittere smaken en te zacht water verstrekt de zure smaken in je koffie. Zit er geen ingebouwde waterfilter in de koffiemachine, zorg er dan voor dat je een losse waterfilter gebruikt.

 

0 Comments

Submit a Comment

DE BARISTA COACH

Wist je dat je in koffie heel veel verschillende smaken kunt ontdekken? Om iedereen te kunnen laten genieten van deze mooie smaken hebben wij een online barista training ontwikkeld die jou helpt om het allerbeste uit je espressomachine te halen. Koffiezetten is iedere keer weer een klein feestje en dat wil ik jou ook laten ervaren!

Anderen bekeken ook:

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

De perfecte puck kun je met een klein tikje zo uit je portafilter kloppen. De koffie puck is één van de controle punten om te bepalen of je espresso goed in balans is.

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso.

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

Het leren opschuimen van mooi microschuim, als basis voor latte art, vergt veel oefening. Met als gevolg veel mislukte kannen met onbruikbaar, te heet of te luchtig melkschuim. Zonde om daarvoor elke keer verse melk te gebruiken toch?