BARISTA TIPS & TRICKS

29 mei 2021

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

De perfecte puck kun je met een klein tikje zo uit je portafilter kloppen. De koffie puck is één van de controle punten om te bepalen of je espresso goed in balans is. Als je de koffie puck goed bekijkt kun je zien of het water te makkelijk, te moeizaam of perfect door de koffiemaling heen liep.

Te nat

Is de koffie puck nat en blubberig dan liep het water er te makkelijk doorheen, dan is je espresso ONDER geëxtraheerd. Als je de koffie puck uitklopt, moet je waarschijnlijk een aantal keer kloppen en dan blijven er alsnog heel veel koffie resten in je portafilter plakken.

Te droog

Is de koffie puck juist heel droog dan liep het water er te moeizaam doorheen, dan is je espresso OVER geëxtraheerd. In dit geval is het lastig om met een kleine tik je koffie puck uit de portafilter te kloppen, de koffie puck blijft waarschijnlijk hangen en je moet met een lepeltje de puck eruit bikken.

koffiepuck

Controleer dus regelmatig of je koffie puck nog mooi compact is en of je portafilter nagenoeg schoon is na het uitkloppen. Als dit dus niet het geval is, dan is dit een teken dat de koffiemaler weer iets grover of fijner bijgesteld moet worden.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DE BARISTA COACH

Wist je dat je in koffie heel veel verschillende smaken kunt ontdekken? Om iedereen te kunnen laten genieten van deze mooie smaken hebben wij een online barista training ontwikkeld die jou helpt om het allerbeste uit je espressomachine te halen. Koffiezetten is iedere keer weer een klein feestje en dat wil ik jou ook laten ervaren!

Anderen bekeken ook:

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

Het leren opschuimen van mooi microschuim, als basis voor latte art, vergt veel oefening. Met als gevolg veel mislukte kannen met onbruikbaar, te heet of te luchtig melkschuim. Zonde om daarvoor elke keer verse melk te gebruiken toch?

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso.

Aankoop volautomaat espressomachine

Aankoop volautomaat espressomachine

Ben je opzoek naar een goede betaalbare espressomachine, maar weet je niet waar je moet beginnen met zoeken? Dit artikel gaat je helpen met het vinden van een espressomachine die helemaal voldoet aan al jouw koffie wensen.