BARISTA TIPS & TRICKS

17 January 2024

Verse of houdbare melk?

Zeker vijftien jaar geleden gebruikte elke barista houdbare melk in zijn koffiedranken. Ondertussen zitten we alweer in de derde golf koffietrends ‘third wave’ waarin we veel meer weten over de diverse smaken in koffiebonen en de combinatie met melk. Houdbare melk heeft zo zijn voordelen, maar die wegen echt niet op tegen de voordelen van verse volle melk.

Welke schuimt beter?

Daar zit eigenlijk geen verschil in. Houdbare of verse volle melk schuimt niet beter op omdat het vers of houdbaar is, dit heeft te maken met het percentage eiwit. Het kan inderdaad zo zijn dat jij vindt dat houbare melk beter schuimt, dan bevat de houdbare melk die jij gebruikt meer eiwit dan de verse volle melk die je geprobeerd hebt op te schuimen om de vergelijking te doen. Dus zul je concluderen dat de houdbare melk beter opschuimt, maar dat heeft dan dus niets te maken met dat de melk houdbaar is of niet.

Verschillen ze in smaak?

Ook is de melk niet perse romiger omdat het vers of houdbaar is, dat heeft onder andere weer te maken met het percentage vet. Toch is er wel smaak verschil tussen houdbare (gesteriliseerde) melk en verse (gepasteuriseerde) melk en dat heeft vooral te maken met het verhittingsproces. Melk wat direct van de koe komt moet altijd verhit worden om bepaalde schadelijke bacteriën te doden. Houdbare melk wordt echter op ultra hogere temperatuur (UHT) verhit, om het langer te kunnen bewaren, maar hierdoor treden er ook chemische veranderingen op, de melksuikers karameliseren, en dat geeft die vreemde weeïge smaak aan houdbare melk.

Ik vond dit vroeger ook best lekker, maar ik wist niet beter. Blijkbaar vindt men melk wat je op jonge leeftijd voorgeschoteld krijgt het lekkerst, je bent daar aan gewend geraakt. Doordat in alle ‘specialty’ koffiebarretjes tegenwoordig altijd verse volle melk wordt gebruikt, ben ik helemaal gewend geraakt aan deze smaak en vind ik het nu ook veel lekkerder. Deze melk trend verspreid zich steeds verder in Nederland, mensen raken hieraan gewend en verwachten nu ook bij jouw in de zaak een cappuccino gemaakt met verse volle melk.

Toch wordt er nog steeds vaak gekozen voor houdbare melk. Waarom geen verse volle melk? Verse melk is natuurlijk minder lang houdbaar, maar toch zeker wel 10 dagen. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, een pak verse volle melk is zelfs goedkoper dan een pak van de betere houdbare melk.

Tot zover mijn pleidooi voor verse volle melk, maar het blijft natuurlijk ook een kwestie van smaken verschillen ?

0 Comments

Submit a Comment

DE BARISTA COACH

Wist je dat je in koffie heel veel verschillende smaken kunt ontdekken? Om iedereen te kunnen laten genieten van deze mooie smaken hebben wij een online barista training ontwikkeld die jou helpt om het allerbeste uit je espressomachine te halen. Koffiezetten is iedere keer weer een klein feestje en dat wil ik jou ook laten ervaren!

Anderen bekeken ook:

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

De perfecte puck kun je met een klein tikje zo uit je portafilter kloppen. De koffie puck is één van de controle punten om te bepalen of je espresso goed in balans is.

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso.

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

Het leren opschuimen van mooi microschuim, als basis voor latte art, vergt veel oefening. Met als gevolg veel mislukte kannen met onbruikbaar, te heet of te luchtig melkschuim. Zonde om daarvoor elke keer verse melk te gebruiken toch?