BARISTA TIPS & TRICKS

18 January 2024

Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?

Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso. In de eerste fase komen er vooral zure smaken vrij, in de tweede fase komen de zoete smaken erbij en in de derde fase nog wat bittere smaken.

Doe de test

Je kunt dit zelf een keer testen door één espresso te verdelen over 3 kopjes. Start het maken van de espresso met kopje 1 en stop de doorloop bij ongeveer 10 seconden. Zet nu kopje 2 eronder en laat de espresso verder doorlopen tot ongeveer 20 seconden. Ten slotte zet je kopje 3 eronder en laat je de espresso doorlopen tot ongeveer 30 seconden. Je zult proeven dat kopje 1 vooral zuur smaakt, kopje 2 smaakt vooral zoet en kopje 3 smaakt vooral bitter.

Deel je bevindingen in DE BARISRTA CLUB community op Facebook >>

Blijf regelmatig controleren

Controleer regelmatig de smaak van jouw eigen gemaakte espresso door deze aandachtig te proeven. Zorg dat je je hele mond en tong gebruikt om te beoordelen of de smaken van je espresso mooi in balans zijn. Onze tong bevat namelijk duizenden smaakpapillen en afhankelijk van de plaats op de tong zijn deze smaakpapillen gevoeliger voor bepaalde smaken. Voor op je tong proef je vooral zoet, aan de zijkant zout en zuur en achterin vooral de bittere smaken.

Is de smaak van je espresso niet helemaal in balans dan moet de koffiemaler bijgesteld worden, mits alle andere basis factoren zoals besproken in de training op orde zijn.

0 Comments

Submit a Comment

DE BARISTA COACH

Wist je dat je in koffie heel veel verschillende smaken kunt ontdekken? Om iedereen te kunnen laten genieten van deze mooie smaken hebben wij een online barista training ontwikkeld die jou helpt om het allerbeste uit je espressomachine te halen. Koffiezetten is iedere keer weer een klein feestje en dat wil ik jou ook laten ervaren!

Anderen bekeken ook:

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

Hoe ziet jouw koffie puck eruit?

De perfecte puck kun je met een klein tikje zo uit je portafilter kloppen. De koffie puck is één van de controle punten om te bepalen of je espresso goed in balans is.

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

#NOWASTE barista tip: leer melk opschuimen met water

Het leren opschuimen van mooi microschuim, als basis voor latte art, vergt veel oefening. Met als gevolg veel mislukte kannen met onbruikbaar, te heet of te luchtig melkschuim. Zonde om daarvoor elke keer verse melk te gebruiken toch?

Verse of houdbare melk?

Verse of houdbare melk?

Zeker vijftien jaar geleden gebruikte elke barista houdbare melk in zijn koffiedranken. Ondertussen zitten we alweer in de derde golf koffietrends ‘third wave’ waarin we veel meer weten over de diverse smaken in koffiebonen en de combinatie met melk. Houdbare melk heeft zo zijn voordelen, maar die wegen echt niet op tegen de voordelen van verse volle melk.