Hoe hoort een espresso eigenlijk te smaken?
Een espresso hoort een goede balans van zure, zoete en bittere smaken te bevatten, is niet te sterk en mag zeker niet te waterig zijn. Tijdens het begin van het extractie proces komen er andere smaken vrij dan op het einde van de doorloop van je espresso. In de eerste fase komen er vooral zure smaken vrij, in de tweede fase komen de zoete smaken erbij en in de derde fase nog wat bittere smaken.
Doe de test
Je kunt dit zelf een keer testen door één espresso te verdelen over 3 kopjes. Start het maken van de espresso met kopje 1 en stop de doorloop bij ongeveer 10 seconden. Zet nu kopje 2 eronder en laat de espresso verder doorlopen tot ongeveer 20 seconden. Ten slotte zet je kopje 3 eronder en laat je de espresso doorlopen tot ongeveer 30 seconden. Je zult proeven dat kopje 1 vooral zuur smaakt, kopje 2 smaakt vooral zoet en kopje 3 smaakt vooral bitter.
Deel je bevindingen in DE BARISRTA CLUB community op Facebook >>
Blijf regelmatig controleren
Controleer regelmatig de smaak van jouw eigen gemaakte espresso door deze aandachtig te proeven. Zorg dat je je hele mond en tong gebruikt om te beoordelen of de smaken van je espresso mooi in balans zijn. Onze tong bevat namelijk duizenden smaakpapillen en afhankelijk van de plaats op de tong zijn deze smaakpapillen gevoeliger voor bepaalde smaken. Voor op je tong proef je vooral zoet, aan de zijkant zout en zuur en achterin vooral de bittere smaken.
Is de smaak van je espresso niet helemaal in balans dan moet de koffiemaler bijgesteld worden, mits alle andere basis factoren zoals besproken in de training op orde zijn.
0 Comments