Hoe ziet jouw koffie puck eruit?
De perfecte puck kun je met een klein tikje zo uit je portafilter kloppen. De koffie puck is één van de controle punten om te bepalen of je espresso goed in balans is. Als je de koffie puck goed bekijkt kun je zien of het water te makkelijk, te moeizaam of perfect door de koffiemaling heen liep.
Te nat
Is de koffie puck nat en blubberig dan liep het water er te makkelijk doorheen, dan is je espresso ONDER geëxtraheerd. Als je de koffie puck uitklopt, moet je waarschijnlijk een aantal keer kloppen en dan blijven er alsnog heel veel koffie resten in je portafilter plakken.
Te droog
Is de koffie puck juist heel droog dan liep het water er te moeizaam doorheen, dan is je espresso OVER geëxtraheerd. In dit geval is het lastig om met een kleine tik je koffie puck uit de portafilter te kloppen, de koffie puck blijft waarschijnlijk hangen en je moet met een lepeltje de puck eruit bikken.
Controleer dus regelmatig of je koffie puck nog mooi compact is en of je portafilter nagenoeg schoon is na het uitkloppen. Als dit dus niet het geval is, dan is dit een teken dat de koffiemaler weer iets grover of fijner bijgesteld moet worden.
Vind je het nog lastig bepalen of jouw koffie puck te nat of te droog is, maak dan een foto en deel deze in de ONLINE BARISTA TRAINING Facebook community, daar helpen we elkaar met het verbeteren van onze barista skills.
0 Comments