KOFFIE ONTDEKKINGSREIS

Fase 1

Van koffieplant tot boon

Als je een koffieboon plant in de grond dan groeit deze uit tot een koffieplant. Na ongeveer 4 jaar groeien er koffiebessen aan een koffieplant. Zodra de koffiebessen een helder rode kleur hebben gekregen zijn ze rijp genoeg om geplukt te kunnen worden. Het plukken gebeurt meestal met de hand, omdat alleen de rode bessen geplukt mogen worden en niet de groene, want die zijn nog niet rijp.

Van koffieplant tot koffieboonIn de koffiebessen zitten de bonen die op twee manieren verwerkt kunnen worden, door ze te laten drogen of door ze te wassen. Beide manieren verwijderen het vruchtvlees waardoor je groene koffiebonen overhoudt die kunnen worden klaargemaakt voor transport naar koffiebranders over de hele wereld.

Groene koffiebonen worden vaak gebrand in het land waar ze ook worden geconsumeerd om de versheid te behouden. In de brander verliezen de koffiebonen eerst hun vocht, dan verkleuren ze licht en als ze beginnen te ploffen, net als bij popcorn, worden koffiebonen in razend tempo bruin. Belangrijk is dat ze op tijd uit de brander gehaald worden om af te koelen.

Soorten koffiebonen

Wist je dat er ruim 130 soorten koffiebonen bestaan? De meest voorkomende koffiebonen zijn te onderscheiden in twee soorten; de Arabica en de Robusta bonen. Ongeveer drie kwart van de wereldhandel in koffie bestaat uit Arabica bonen, de rest zijn Robusta bonen en worden voornamelijk gebruikt om melanges te maken. Koffie merken plaatsen vaak 100% Arabica op de verpakking, dit wordt gezien als betere kwaliteit. Toch wordt er vaak een percentage Robusta bonen aan toegevoegd en dit is helemaal niet erg. De Robusta bonen geven de Arabica melange namelijk iets meer body en een dikkere crema laag.

SMAAKWIEL

Heb je vragen over de proeverij of ben je benieuwd welke smaken en geuren de andere koffie proevers ontdekt hebben? Meld je dan gezellig aan bij onze BARISTA CLUB community.