KOFFIE ONTDEKKINGSREIS

Fase 2

Geuren en smaken benoemen

Bij het cuppen ga je eerst ruiken aan de droge en natte koffie en daarna ga je de koffie proeven. Ondertussen probeer je de geuren en smaken te benoemen. Je kunt hierbij gebruik maken van het koffie smaakwiel (klik op de afbeelding voor een grote versie). Dit is onze vertaling van het officiële Coffee Taster’s Flavor Wheel van de Specialty Coffee Association en World Coffee Research.

Geuren en smaken in koffie benoemen.

Smaken op de tong

Met je tong kun je de smaken zoet, zuur, zout, bitter en umami proeven. Onze tong bevat duizenden smaakpapillen, dit zijn kleine deukjes in je tong met heel veel smaakcellen. Er werd ons vroeger geleerd dat onze tong verdeeld is in verschillende smaakzones, maar eigenlijk worden de vier basissmaken door alle smaakpapillen over heel de tong herkend. Afhankelijk van de plaats op de tong zijn de smaakpapillen wel wat gevoeliger voor de ene smaak en wat minder voor een andere. Dus met het puntje van je tong proef je vooral zoete smaken, met de zijkanten zout en zuur en met de achterkant van je tong proef je vooral de bittere smaken.

Het koffie smaakwiel en palet

Om geuren en smaken te benoemen begin je in het midden van het smaakwiel om een smaakrichting te kiezen. Dit is vaak goed te doen, maar hoe beter je smaakpalet is ontwikkeld hoe beter je deze smaakrichting kunt specificeren. Ruikt of smaakt de koffie bijvoorbeeld kruidig of juist fruitig? En kun je dit verder specificeren; meer richting rood fruit of fris fruit? Langzaam werk je dus naar de buitenste ring van het smaakwiel, todat je echt een specifieke geur of smaak herkent zoals zwarte bes of sinaasappel.

De meest voorkomende smaken in koffie

SMAAKWIEL

Heb je vragen over de proeverij of ben je benieuwd welke smaken en geuren de andere koffie proevers ontdekt hebben? Meld je dan gezellig aan bij onze BARISTA CLUB community.