KOFFIE ONTDEKKINGSREIS

Hert

Koffiebonen smaakprofiel quiz

Over de origine

De Hopong-boeren waren het zat om stiekem opium te produceren voor drugsbaronnen. Aan de ene kant werden ze vervolgd door de autoriteiten. Aan de andere kant moesten ze slecht verwerkte koffie aan koffiemakelaars en tussenpersonen verkopen. Via sociale media kwamen ze er achter dat naburige gemeenschappen specialty coffee produceerden met hulp van Winrock, een NGO. Ze hebben toen de handen ineen geslagen en zelf de sprong in het diepe gewaagd. Zij hebben, met heel veel inzet en nieuwsgierigheid, geleerd hoe ze de koffiekwaliteit konden verbeteren. Daarom hebben ze nu betere inkomsten. En dit allemaal met nauwelijks externe financiering of training.

Myanmar maakt pas sinds kort Speciality Coffee, maar heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een speler met indrukwekkende resultaten. De Hopong-coöperatie had slechts één jaar nodig om koffieboeren uit twee dorpen samen te laten werken. Vervolgens hebben zij gezamenlijk hun eerste oogst “natural” koffie geproduceerd en is het hun gelukt de koffie te exporteren; dit mede dankzij Sara Morrocchi.

De Hopong-boeren hebben samen Indigo Mountain opgericht. De premie die aan Indigo Mountain is betaald, wordt gebruikt om koffieboeren te trainen, om wegen aan te leggen en ook om koffiedroogfaciliteiten aan te leggen.

Sinds de start van dit project zijn er nog 3 dorpen begonnen met het produceren van speciality naturals. Onze importeur (This Side Up) heeft alle koffie van deze dorpen gekocht. Daardoor geven zij deze dorpen een betere toekomst zonder dat zij opium hoeven te produceren. De exporteur is Amayar. Dit bedrijf heeft tot doel vrouwen te helpen. 

De Hopong-gemeentschap plukt de koffiebessen in de ochtend. Na het plukken brengen de boeren de bessen bij het droogstation. Daar controleren en selecteren ze de bessen op rijpheid. Vervolgens plaatsen ze de bessen op verhoogde bedden , waar ze langzaam in de zon kunnen drogen. Dit duurt tussen de 13 en 17 dagen. Per dag wordt alle aangeleverde koffie gescheiden waardoor de leveringen van de boeren volledig traceerbaar zijn

Myanmar koffie origine

Over de koffiebrander

Dave’s Koffiebranderij is een microbranderij die begonnen is vanuit de liefde voor lekkere eerlijke vers gebrande koffie. Naast koffiebonen verkopen zee ook thee en chocolade.

Ze proberen de koffiebonen zoveel mogelijk transparant in te kopen. Ze willen weten wie de koffieboer of coöperatie is, hoe de koffiebonen verbouwd worden en de stappen die de koffiebonen afleggen tot in onze branderij. Waar mogelijk geven ze aan welk percentage van de inkoopprijs betaald wordt aan de boer. Ze willen minimaal Fairtrade koffie inkopen, maar vaak is het meer dan Fairtrade.

Kwaliteit en smaak staan bij hun voorop. Soms kan het zijn dat ze de niet-biologische variant lekkerder vinden dan de biologische variant. Ze proeven alles zelf en zullen daar een goede afweging in maken.

De speciality coffee branden ze met zorg en liefde met als doel de terroir in de koffie te bewaren, want elke koffie smaakt anders.

Wil je meer van deze bonen? 

Dat kan via deze link: www.daveskoffiebranderij.nl

CUPPING CLUB

Heb je vragen over de proeverij of ben je benieuwd welke smaken en geuren de andere koffie proevers ontdekt hebben? Meld je dan gezellig aan bij onze BARISTA CLUB community.