KOFFIE ONTDEKKINGSREIS

Fase 3

De ‘coffee bean belt’

Koffiebonen kunnen niet overal groeien, dit is onder andere afhankelijk van de hoogte, temperatuur en luchtvochtigheid in een bepaald gebied. Over de hele wereld gezien is er eigenlijk een horizontale strook waarbinnen koffiebonen kunnen groeien, dit wordt ook wel de ‘coffee bean belt’ genoemd. Elk continent, elke land, elke boer en zelfs elke plant heeft zijn eigen specifieke koffie geuren en smaken.

Landen waar koffie vandaan komt en de smaken per koffieregio.

Smaakprofielen per regio

Om het benoemen van geuren en smaken gemakkelijker te maken hebben zit er in het ontdekkingsreis pakket voor elk regio een koffiebonen smaakprofiel. Hierop zie je de meest voorkomende landen waar koffiebonen kunnen groeien en de specifieke geuren en smaken van die regio. 

De smaken en geuren in de proefzakjes die bevestigd zitten aan de smaakprofiel kaarten komen letterlijk terug in de koffiebonen die in het pakket zitten. Kun jij ruiken en proeven welk zakje koffiebonen uit welke koffieregio komt?

Over het algemeen kun je aanhouden dat bonen uit Midden-Amerika vaak bloemig ruiken en smaken naar chocolade met een fruitige hint. De bonen uit Zuid-Amerika zijn juist weer meer karamel zoet en nootachtig. Afrikaanse bonen zijn heel fruitig, met smaken zoals aardbei en blauwe bes, maar je kunt ook bloemige tonen zoals jasmijn ontdekken. Ten slotte hebben koffiebonen uit Azië meer aardse smaken, maar ook chocolade tonen.

SMAAKWIEL

Heb je vragen over de proeverij of ben je benieuwd welke smaken en geuren de andere koffie proevers ontdekt hebben? Meld je dan gezellig aan bij onze BARISTA CLUB community.