KOFFIE ONTDEKKINGSREIS

Nagenieten

Filterkoffie maken

Om optimaal te kunnen genieten van de diverse smaken in de koffiebonen kun je altijd het beste vers gebrande koffiebonen gebruiken en deze ook vers malen vlak voordat je koffie gaat zetten. Voor filterkoffie gebruik je licht gebrande koffiebonen, zo komen de smaken beter tot zijn recht. Voor espresso gebruik je bijvoorbeeld donker gebrande bonen, maar ook weer niet te donker want dat geeft een verbrande bittere smaak aan je koffie.

Voor elke zetmethode is de maalgraad ook weer anders, daarom ter referentie onderstaande afbeelding. Maalgraad 3 hebben we gebruikt voor de cupping, maalgraad 1 is voor de espressomachine en maalgraad 2 gebruik je voor het zetten van filterkoffie.

Kalita Kantan filter recept (ontdekkingsreis pakket)

10 gr. koffiemaling > 175 ml. water (90ºC) > 2,5 minuut doorlooptijd

Vouw de hoekjes van de koffiefilter naar binnen en duw het filter ook naar binnen, zo ontstaat er een soort papieren bakje. De filter kun je nu heel gemakkelijk op een kopje zetten.

Maal voor een 1 kop filterkoffie 10 gram koffiebonen, dat is dus nog precies de helft van wat je over hebt na de koffieproeverij. Alleen nu maal je de koffiebonen dus nog net iets fijner dan voor de cupping. Hoe fijner de maling, hoe langer de extractie tijd zal zijn en voor dit recept is 2,5 minuut een ideale extractie tijd.

Verwarm je kopje eerst even voor met wat heet water en leeg hem vlak voordat je koffie gaat zetten. Doe dan de koffiemaling in de filter en verdeel deze tot een recht oppervlak.

Kook 250 ml. water en laat ook weer even 3 minuten staan zodat de temperatuur gedaald is naar ongeveer 90 graden. Schenk dan eerst een klein beetje heet water op de koffiemaling om te wellen. Wacht 15 seconden en schenk dat rustig de rest van het water er beetje voor beetje overheen. Maak kleine ronddraaiende bewegingen en vul de filter steeds tot de rand, maar pas op dat het bakje niet overstroomt. Na ongeveer 2,5 minuut extractie (doorlooptijd) zou je koffie klaar moeten zijn en kun je genieten van een heerlijk kopje filterkoffie.

 

V60, Chemex of Kalita filter recept (cupping pro pakket)

10 gr. koffiemaling > 175 ml. water (90ºC) > 2,5 minuut doorlooptijd

De manier van ‘drip’ koffie zetten is in principe hetzelfde bij een V60, Chemex of Kalita. Je gebruikt een papieren filter, elke koffie maker heeft zijn eigen formaat die precies past.

Maal voor een 1 kop filterkoffie 10 gram koffiebonen, dat is dus nog precies de helft van wat je over hebt na de koffieproeverij. Alleen nu maal je de koffiebonen dus nog net iets fijner dan voor de cupping. Hoe fijner de maling, hoe langer de extractie tijd zal zijn en voor dit recept is 2,5 minuut een ideale extractie tijd.

Vouw eerst de rand dan de papieren filter even om (Kalita en Chemex filters hebben geen rand, dus dan is het niet nodig) en maak je de filter even nat om de papier smaak weg te spoelen. Verwarm ook de kan of Chemex alvast even voor met heet water en leeg hem vlak voordat je koffie gaat zetten. Kook dan 175 ml. water en laat even 3 minuten staan zodat de temperatuur gedaald is naar ongeveer 90 graden.

Doe de maling in de filter en verdeel deze tot een recht oppervlak. Schenk dan eerst 1/4 deel heet water op de koffiemaling om te wellen, zorg ervoor dat je alleen de maling beschenkt en zo min mogelijk de filter raakt, maar wel zo dat alle maling nat wordt. Wacht ongeveer 30 seconden en schenk dat rustig de rest van het water er beetje voor beetje overheen. Maak steeds een ronddraaiende beweging en probeer weer het papieren filter niet te raken. Na ongeveer 2,5 minuut extractie (doorlooptijd) zou je koffie klaar moeten zijn en kun je genieten van een heerlijk kopje filterkoffie.

THUIS BARISTA

Heb je helemaal de smaak te pakken en wil je een échte Thuis Barista worden? Bekijk dan gauw onze e-learning en online barista coaching modules.