De smaakinvloeden op koffie
We weten nu dat de herkomst een grote invloed heeft op de smaak van koffiebonen, maar wist je dat ook de manier waarop bonen worden verwerkt, gebrand en geblend verschil maken?
Verwerkingsproces
Het verwerkingsproces heeft ook invloed op de smaak van koffie. Bij gewassen bonen (washed) wordt de schil van de boon geweekt in water en geeft de schil zijn smaken af aan de boon via het water. Bij bonen die gedroogd (natural) worden door de zon kan de schil direct zijn smaak afgeven aan de koffieboon en daarom levert deze methode vaak wat zoetere koffiebonen op.
Branden
Tijdens het branden ontwikkelen zich door de hitte ook verschillende smaken in de boon. Net nadat deze zijn begonnen te ploffen (de eerste crack) zijn ze nog wat zuur, maar naar mate ze langer gebrand worden krijgen ze een zoetere smaak, wat uiteindelijk kan omslaan in een heel bittere boon. Dus licht gebrande bonen zijn vaak wat frisser en fruitiger, wat donkerder gebrande bonen zijn meer gekarameliseerd en dus wat zoeter. Bij licht gebrande bonen kun je veel meer de smaakeigenschappen van de koffieboon proeven. Als de bonen te lang en dus te donker worden gebrand, worden de smaken vlakker en smaken alle soorten bonen bijna hetzelfde. Zo kun je slechtere kwaliteit bonen dus makkelijk ‘verbloemen’, zoals vaak gebeurt met de goedkopere koffiebonen uit de supermarkt.
Blenden
Als op een koffiebonen zak ‘single origin’ staat, klinkt dat heel exclusief, maar het is eigenlijk een heel breed begrip. De bonen kunnen namelijk afkomstig zijn van éénzelfde koffieboer, maar het kan ook betekenen dat ze uit éénzelfde regio komen of zelfs alleen uit één land. Koffiebranders maken ook vaak een ‘blend’ van verschillende bonen, wat een grote invloed heeft op de smaak van je koffie. Er kan geblend worden met arabica en robusta bonen, maar ook met verschillende landen of kwaliteiten. Een blend kan daarom gebruikt worden om goedkope, slechte kwaliteit bonen te mengen, maar ook om een heel uniek smaakprofiel te creëren.